Op een mooie herfstdag in november stapte ik 15 jaar geleden het NS-kantoor binnen.
Ik had daar een afspraak met een manager, die me had gevraagd om een dag mee te kijken en dan suggesties te geven om zijn werk sneller, beter en lichter te maken.
Binnen een uur had ik één enorm waardevolle tip, waarmee hij voortaan al z’n werk 2x sneller zou kunnen doen.
Diezelfde tip is ook vandaag nog steeds heel relevant…
Het meest waardevolle werk
Als je me al een tijdje volgt, weet je dat nadenken normaal gesproken het belangrijkste en meest waardevolle werk is voor jou als leider, ondernemer, directeur of manager.
De afgelopen weken geniet ik er bijvoorbeeld weer van, om met de ondernemers in onze nieuwe UNLIMITED Mastermind aan hun strategie te puzzelen.
Hoe kun je lekker creatief en effectief nadenken over je bedrijf en je team, wanneer alles om je heen continue verandert?
Maar soms is er een simpele tip waarmee je niet alleen je denkwerk, maar eigenlijk ál je werk stevig kunt versnellen.
Zo’n tip had ik voor die middle manager op Utrecht Centraal:
“Hey Bart, uh, zou, uhm, ik weet niet goed hoe ik dit diplomatiek moet zeggen, maar, ahem, zou het misschien een idee zijn om een keer, uh, sorry, te kijken naar een typecursus?”
Waarop hij volstrekt onbeledigbaar reageerde met:
“Nou, weet je, Taco, dat heeft voor mij geen zin, want, uh, ik denk toch niet sneller dan dat ik typ.”
Hahahahaha!
Veel modern werk doe je met typen.
E-mails schrijven, berichtjes en rapporten.
En dat doe je niet alleen om met anderen te communiceren, ook als je je eigen denkwerk wilt verbeteren, en versnellen, kan het enorm helpen om sneller en moeitelozer te leren typen.
Daarom heb ik een paar simpele tips verzameld, waarmee je je typesnelheid flink kunt verhogen. En hopelijk ook meteen je denksnelheid.
We beginnen met een tip, waarvoor je niet eens hoeft te oefenen!
AutoCorrect
Word en Outlook hebben al jaren een ingebouwde AutoCorrect-functie.
Tegenwoordig zitten die in Windows en macOS zelf, zodat je ze in alle applicaties kunt gebruiken.
En natuurlijk in iOS en Android voor je smartphone.
(Ik heb de AutoCorrect in Windows zelf nooit gebruikt, omdat ik met Fingertips werk — zie hieronder. Het lijkt of Windows niet echt een fijne interface heeft om afkortingen en frasen in te geven.)
Ja, AutoCorrect was ooit bedoeld om woorden die vaak verkeerd worden getypt te corrigeren.
Maar je kunt er veel meer mee doen:
- Kort lange en complexe woorden af. Als je de afkorting “idd” instelt voor het woord “inderdaad”, scheelt dat 6 aanslagen per keer.
- Dat werkt ook briljant voor vaktermen die je regelmatig nodig hebt. Het woord ‘TClientDataset’ zul jij misschien (‘mss’) niet vaak nodig hebben, maar elke keer dat ik alleen ‘cds’ hoef in te tikken, scheelt mij niet alleen veel letters, maar ook drie keer de Shift-toets.
- Je kunt AutoCorrect ook gebruiken om snel emoji’s in te voeren: ‘hh’ wordt 😂, ‘hhh’ wordt 🤣 en ook een afkorting als ‘du’ wordt automatisch omgezet. Ideaal 👍
- Zet ook langere frasen en complete zinnen in AutoCorrect. Elke keer dat je computer ‘vnv’ ombouwt naar ‘Mocht je verder nog vragen hebben, dan hoor ik het graag’, scheelt dat je toch ruim 50 toetsaanslagen!
- AutoCorrect helpt ook, wanneer je veel verschillende mappen hebt. Bij het openen of opslaan van een document, typ ik bijvoorbeeld ‘ghl’ plus spatie en Enter, waarna ik supersnel aanland in de map ‘D:\data\Dropbox\Delegerenevents\Glashelder seminar 2019\’
Dit is waarschijnlijk de simpelste manier om sneller te typen. Je hoeft maar een paar afkortingen te leren om jezelf veel toetsaanslagen te besparen.
Hele paragrafen in één keer
Als je eenmaal de smaak van AutoCorrect te pakken hebt, wil je misschien doorgroeien naar het afkorten van complete paragrafen of zelfs hele documenten.
Jarenlang kon ik bijvoorbeeld met de drie letters ‘mbr’ de complete routebeschrijving naar ons ‘mb’-kantoor tevoorschijn toveren.
Denk ook aan allerlei standaardtekstjes rond klantenservice, over het afhalen van een bestelling, het instellen van een machine, of de belangrijkste tips voor het aanleveren van gevraagde informatie.
Wat je ook maar wilt.
The sky is the limit.
Wat mij betreft staat elke tekst die je vaker dan twee, drie keer gebruikt, op de nominatie om afgekort te worden.
Met AutoCorrect kom je meestal niet veel verder dan één zin.
Maar dan is er gelukkig hulp van allerlei andere software.
Voor Windows kun je bijvoorbeeld kijken naar mijn eigen gratis tooltje Fingertips, terwijl Typinator een van de betere opties is als je macOS gebruikt.
Zelf sneller typen
Als je daarnaast ook zélf, met je eigen vingers, veel sneller wilt leren typen, hoef je niet meer per se op cursus bij bovenmeester Hans, in een stoffig zaaltje op zolder met oude Olivetti machines.
Dat kan tegenwoordig lekker online.
De volgende vier websites gebruik ik zelf om sneller te leren typen:
- Typing Club
- Keybr.com
- Monkeytype
- Zty.pe
Dat vraagt wel een investering van je tijd.
De afgelopen weken heb ik zelf bijna 30 uur doorgebracht op deze sites (ja, daar heb ik een dashboard voor).
Het is echt een kwestie van oefenen, om je vingers steeds sneller te laten typen.
Daarbij is het belangrijk om je handen meteen vanaf het begin zoveel mogelijk op de juiste plek te houden.
En om zo min mogelijk naar je toetsenbord te kijken tijdens het typen.
Dat vertraagt alleen maar.
Typing Club en Keybr helpen je stapje voor stapje, letter voor letter, om blind te typen.
Monkeytype is een handige site om je typesnelheid te meten en te zien of je inderdaad vooruit gaat met steeds sneller typen.
Ik heb ‘m net nog even gedaan en kwam uit op 100 woorden per minuut.
Mensen spreken tussen de 110-170 wpm, lezen tussen de 200-600 wpm en denken tussen de 1000-3000 wpm.
Dan heb ik nog even te gaan, dus.
Oh ja, met Zty.pe kun je de wereld van de ondergang redden. Ook niet gek.
Nog sneller?
De QWERTY- en AZERTY-toetsenborden die we nu gebruiken zijn ooit ontwerpen om te zorgen dat de hamertjes van de typemachine niet te vaak in elkaar zouden blijven steken.
Bij de nog oudere ABCDE-toetsenborden was dat een onhandig probleem. Vieze inkt op je vingers enzo.
Nu de meeste computers geen hamertjes meer hebben, valt er wat voor te zeggen om een andere layout te gebruiken, die je sneller laat typen.
Zo heb ik ooit het Dvorak-toetsenbord geleerd. Dat kost even tijd, maar daarin staan de meest gebruikte letters allemaal op de middenrij. Dat scheelt vingerbewegingen en dus tempo.
Ik merkte uiteindelijk dat het me niet veel extra snelheid opleverde. En dat het wel onhandig was om niet meer op de toetsenborden van m’n klanten te kunnen typen. Niet meer ‘blind’ in elk geval, in mijn brein gaan Dvorak en QWERTY niet samen.
Dus heb ik mezelf toch maar weer terug omgeschoold.
En kan het nóg sneller?
En toch, toen ik begin dit jaar een filmpje zag van de CharaChorder, was ik gefascineerd.
Riley Keen heeft met dit apparaat een compleet nieuw ontwerp gemaakt met joysticks die je niet indrukt, maar vooral opzij beweegt. Bovendien kun je met zijn apparaat niet alleen losse letters tikken, maar ook zogenaamde ‘akkoorden’.
Die akkoorden werken ongeveer net zoals AutoCorrect, ze zijn alleen nóg sneller.
Voor de AutoCorrect-afkorting “mbr” moet ik toch nog 4 losse aanslagen uitvoeren: drie voor de letters en daarna een spatie.
Op de CharaChorder One doe je datzelfde in één beweging: je beweegt twee, drie, vier of zelfs vijf letters tegelijkertijd. Het toetsenbord doet de rest.
Mijn hoop is, dat ik na genoeg oefenen (ik zit nu op 27 wpm ofzo) zometeen sneller kan typen, dan ik kan praten. Lijkt me heerlijk.
Sowieso lijkt het me fijn om te denken én te typen in complete woorden, in plaats van na te denken in woorden en die dan te moeten typen als losse letters.
We gaan ‘t zien… 😊
Typen en nadenken
Ondertussen vraag ik me af, of het meten van je typesnelheid niet ook een goede manier kan zijn, om je eigen energie en vermoeidheid te meten.
Denkwerk kost energie, maar hoeveel precies?
En wanneer kun je eigenlijk beter even pauze houden?
Ik heb al zo vaak geklaagd, dat er niet ergens een metertje in je nek zit, waarmee je precies kunt zien hoeveel energie je nog hebt, of hoe moe je bent.
Dat zou toch ideaal zijn?
Maar helaas.
En toen bedacht ik, dat je relatieve typesnelheid misschien wel zo’n metertje kan zijn.
Als je bijvoorbeeld een typtest doet van 60 seconden en merkt dat het niet soepel loopt, dat het langzamer gaat dan anders, of dat je te veel fouten maakt, dan is het misschien tijd om even een rondje te lopen, of een bak chips leeg te eten. Geintje.
Typ ze!
Taco
Ben je ondernemer en heb je interesse om 1-op-1 met mij samen te werken aan je strategie, het wegwerken van hardnekkige problemen en de verdere groei van je bedrijf? Stuur dan gewoon even een mailtje. Samen nadenken is vaak veel minder vermoeiend, dan alles in je eentje moeten doen.
Meer interesse in de allerbeste delegerentips, waarmee sommige leiders een hele dag per week (of meer!) hebben vrijgemaakt voor belangrijk denkwerk? Check dan m’n Schaamteloos delegeren online masterclass.
En als je vooral op zoek bent naar focus, glashelderheid in je doelen en plannen — en naar de beste manieren om ook je team daar scherp op te krijgen, dan is ons GLASHELDER programma het beste wat ik ken om je te helpen.
Add comment